|
1393/5/27 دوشنبه
اثر طبیعی ملی سبلان :
سمت غرب شهر اردبیل، شمال نیر و جنوب شرقی مشگین شهر کوه مشهور سبلان واقع گردیده است، اثر طبیعی ملی سبلان با وسعت 6643 هکتار، از محدوده ارتفاع 3600 متر به طرف قله آن کوه قرار دارد. این منطقه که از تاریخ 15/05/1381 به عنوان اثر طبیعی ملی سبلان به تصویب شورایعالی حفاظت محیط زیست کشور رسیده است در مختصات جغرافیایی بین 216000 تا 232000 متر شرقی و 4231000 تا4246000 متر شمالی بر اساس سیستم UTM قرار دارد و نزدیکترین شهر به این منطقه، شهر توریستی سرعین و مشگین شهر با فاصله مستقیم حدود 15 کیلومتر میباشد.
قله سبلان با داشتن ارتفاع بیشینه 4811 متر از سطح دریاهای آزاد، بلندترین نقطه آذربایجان و دومین قله مرتفع کشور میباشد. این قله از نوع آتشفشانهای نقطه ای و مخروط مختلف با ارتفاع بیش از 4800 متر از سطح دریا می باشد که گدازه های آن حدود 1200 کیلومتر مربع را پوشانده است. از جاذبه های توریستی منطقه دو گروه عمده جاذبه های طبیعی و جاذبه های تاریخی می باشند. ارتفاعات متعدد و در جوار آن چشمه های آب موجود، وجود دریاچه های بزرگ و کوچک، دشتها و جلگه های وسیع پیرامونی و شرایط آب و هوایی مساعد و مناسب، از قابلیت های طبیعی کشور جهت گردشگری طبیعی و درمانی، کوهنوردی و گذران اوقات فراقت و استراحت میباشد.
منطقه سبلان دارای چشم اندازهای بسیار با ارزش از نظر توریستی و تفرجگاهی بوده که آبشارهای گورگور، سردابه و شاه بولاغی و منطقه شیروان دره که از آبگرم شابیل تا دریاچه آتگلی گسترده است، نمونه های بارز در این خصوص می باشند.
فلور منطقه سبلان:
در فصل بهار با ذوب شدن تدریجی برفهای زمستانی رویش گیاهان منطقه شروع شده و مراتع را انبوهی از ژئوفیتهای گلدار می پوشاند که زیبایی خاصی به دامنه های سبلان می بخشند. گونه های غالب در تشکیل این مراتع شامل هفت گونه اصلی است که پنج گونه از آنها به تیره لاله، یک گونه به تیره آلاله و یک گونه دیگر به تیره زنبق تعلق دارد.
در منطقه سبلان 39 تیره و 256 گونه گیاهی شناسایی شده و تیره جگنها از تنوع زیادی برخودارند به طوریکه تعدادی از گونه های آن هنوز شناسایی نشده است. از این تعداد 24 تیره در ارتفاع کمتر از 3000 متری و 9 تیره در ارتفاع بین 3000 تا 3500 متری و 6 تیره (تیره گل استکانی، مرکبان، شببو، پروانه واران، ترشک وگل سرخ) تا ارتفاع 3900 متری داخل محدوده آثار طبیعی ملی سبلان گسترش دارند.
در سالهای اخیر با افزایش تعداد گردشگران، سیمای طبیعی بکر منطقه متآثر از بی توجهی و عدم آگاهی زیست محیطی معدودی از آنها گردیده است. تجمع زباله شامل کیسه و ظروف آب و غذای مصرفی و غلطیدن سنگ از ارتفاع مهمترین تخریب سیمای طبیعی منطقه بوده و در این راستا اداره کل حفاظت محیط زیست استان با اجرای برنامه های منظم پاکسازی نمادین منطقه با هدف فرهنگ سازی و تنویر افکار عمومی، سعی در به حداقل رساندن خسارات مذکور و حفظ تعادل اکولوژیک همراه با چشم اندازهای با شکوه آن نموده است. علاوه بر این با توجه به قابلیت های زیستگاهی کوهستان سبلان و در جهت افزایش محدوده مناطق چهارگانه استان، طرح مطالعات ارزیابی توان اکولوژیکی این کوهستان از ارتفاع حدود 2000 متر به بالا در دست اقدام میباشد.
|
|