منطقه حفاظت شده آق داغ

1393/5/27 دوشنبه
منطقه حفاظت شده آق­داغ
این محدوده در سال 1378 با عنوان منطقه شکار ممنوع آق داغ به ثبت رسید. با توجه به قابلیتهای منطقه، در دور دوم سفرهای استانی هیات محترم دولت با پیشنهاد این اداره کل منطقه شکار ممنوع آق داغ نیز طی مصوبه شماره45592/38706 مورخ 10/9/86 به منطقه حفاظت شده ارتقا پیدا کرد و طی مصوبه322 مورخ14/9/89 شورایعالی حفاظت محیط زیست ثبت گردید. این منطقه در جنوب شرقی شهرستان خلخال (جنوب استان) واقع شده است و از طریق جاده ارتباطی، حدود 34 کیلومتر از شهر خلخال و 5 کیلومتر از جاده خلخالهشتجین فاصله دارد.
منطقه کوهستانی آق­داغ با وسعت در حدود 93800 هکتار دارای سه نوع اقلیم هیرکانی، ایرانی و تورانی و مدیترانه­ای می­باشد. بخشی از آن به وسعت 6500 هکتار و دربند قزل­اوزن به وسعت 9000 هکتار به دلیل وضعیت طبیعی زیستی و دارا بودن غارهای طبیعی و پناهگاه­های حیات وحش، زیستگاه و مامن مناسبی برای انواع گونه­های جانوری است که بصورت منطقه حفاظت شده و امن اعلام گردیده است.
این منطقه در مختصات جغرافیایی´35 º37 تا ´4 º37 عرض شمالی و ´5º 48  تا ´20 º48 طول شرقی واقع می­باشد. ارتفاع منطقه از 600 متر در ساحل رودخانه قزل اوزن تا 3322 متر در قله کوهستان آق­داغ متغیر است از
این رو این منطقه از سه نوع آب و هوای گرم، معتدل و سرد برخوردار می باشد. قسمت جنوبی منطقه به علت گودی و محصور بودن در میان کوه­ها دارای هوای بسیار گرم بوده و رستنی­های آن از نوع گیاهان گرمسیری می­باشد. با افزایش ارتفاع به سمت شمال، هوا ییلاقی و سرد می­شود و در بلندترین نقاط منطقه، هوا حالت سردسیری بخود گرفته و دارای زمستان­های بسیار سرد همراه با برف دائمی می­باشد.


- پوشش گیاهی منطقه:
.
درخت ارس گونه گیاهی غالب و دارای اهمیت منطقه آق­داغ می­باشد. به طور کلی عوامل طبیعی شامل شرایط آب و هوایی، توپوگرافی و نوع خاک در تشکیل گونه­های گیاهی متراکم و متنوع نقش اساسی دارند. در گستره این منطقه سه تیپ مراتع ییلاقی، مراتع قشلاقی و جنگلی را می توان یافت که از گونه­های گیاهی به شرح ذیل تشکیل گردیده­اند:
- گونه­های درختی و درختچه­ای: ازگیل، گلابی، ککم، مو، خیار، سنجد،  شیلان، زرشک، سیاه کوتی، سیاه ولیک، سیاه تلو، بلوط، داغداغان، ارس، زبان گنجشک.
- گونه های مرتعی: چجم، شبدر، خشخاش، علف پشمکی، یملک، سیرکوهی، شیرسگ، گاو زبان، زرد پیاز، انواع یونجه، فستوک گوسفندی، آویشن، انواع گون، درمنه، کلاه میرحسن، چوبک، گزنه، چاودار، سبزواش، جو،  علف گندمی، پنجک، دانه قناری، پونه، تره­تیزک، کاکوتی، خاکشیر، اسپرس، تشکر، میخک، بومادران، بابونه ، جارو، بولاق­اوتی، شاطرا، اسپند، دم روباهی و یولاف.
 - حیات وحش منطقه :
این منطقه به دلیل دارا بودن اکوسیستم کوهستانی وسیع و عوارض طبیعی فراوان و آب و هوای متنوع، تنوع زیستی قابل ملاحظه­ای دارد. همچنین به دلیل کوهستانی بودن و فاصله زیاد منطقه از کانون شهری، تراکم آبادی در آن کم بوده و این خود باعث کاهش فعالیت­های انسانی و ایجاد امنیت برای وحوش گردیده است .
بيشتر